Het ontwormingsproces voor honden: hulpmiddelen, stappen en samenvatting

De ontwormingskuur voor een hond is een belangrijk onderdeel om hem gezond en vrij van parasieten te houden. Parasieten kunnen een aantal problemen veroorzaken bij honden, waaronder spijsverteringsproblemen, bloedarmoede en zelfs de dood. Ontwormingsmedicijnen doden de parasieten die in de darmen van uw hond leven, en het is belangrijk om de instructies op het etiket zorgvuldig op te volgen.

Er zijn een aantal verschillende producten beschikbaar voor het ontwormen van honden, en uw dierenarts kan u helpen de juiste te kiezen voor uw hond op basis van hun leeftijd, gezondheid, en het type parasieten dat aanwezig is. De meest voorkomende ontwormingsmedicijnen worden oraal toegediend, en ze komen meestal in de vorm van een tablet of suspensie.

Om het medicijn toe te dienen, moet u het mengen met voedsel of water, afhankelijk van het etiket van het product. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw hond alle medicijnen opneemt, dus het kan nodig zijn om hem apart van andere huisdieren te voeren. Ontwormingsmedicatie kan worden gegeven op een lege maag, maar sommige honden kunnen misselijk worden als ze geen voedsel in hun maag hebben.

Na het geven van de medicatie is het belangrijk om uw hond te controleren op eventuele bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerking is braken, dat kan optreden als de medicatie op een lege maag wordt gegeven. Als uw hond binnen twee uur na inname van de medicatie braakt, moet u contact opnemen met uw dierenarts. Andere bijwerkingen zijn diarree, gebrek aan eetlust en lusteloosheid.

Het is belangrijk om uw dierenarts te raadplegen nadat u uw hond ontwormingsmedicatie heeft gegeven, om er zeker van te zijn dat alle parasieten zijn gedood. Er kan een ontlastingmonster worden genomen om te controleren op de aanwezigheid van eitjes of wormen. In sommige gevallen kan een tweede dosis medicatie nodig zijn.

De noodzaak van ontworming bij honden 

Wormen kunnen verschillende symptomen veroorzaken. Dit hangt af van de soort en de ernst van de wormbesmetting. Rondwormen, lintwormen en zweepworminfecties kunnen soms zonder symptomen verlopen wanneer er weinig wormen aanwezig zijn. Andere keren zijn er algemene symptomen zoals gewichtsverlies, ongezondheid, een doffe vacht, jeuk aan de enkels en lichte darmproblemen. Puppy's met lintwormen krijgen de iconische "wormenbuik". Ernstiger darmproblemen, zoals (bloederige) diarree, bloedarmoede en/of gewichtsverlies, kunnen worden veroorzaakt door haakwormen en zweepwormen. Hartproblemen worden natuurlijk veroorzaakt door de hartworm, en de belangrijkste symptomen zijn benauwdheid, hoesten, verminderd uithoudingsvermogen en gewichtsverlies.

Hou uw viervoeter daarom parasiet- en ziektenvrij met deze simpele stappen!