Audicien aan huis: waarom het belangrijk is

Als u merkt dat u geleidelijk uw gehoorvermogen verliest, is het belangrijk om naar een arts of audioloog te gaan om uw gehoor te laten controleren. Er zijn een aantal redenen waarom iemand geleidelijk zijn gehoor kan verliezen, en het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen zodat u de juiste behandeling kunt krijgen.

Enkele veel voorkomende redenen voor geleidelijk gehoorverlies zijn:

Leeftijdsgebonden gehoorverlies: Naarmate we ouder worden, gaat ons gehoor vaak langzaam achteruit. Dit komt door veranderingen in de structuur en functie van de gehoorgang, het trommelvlies en de kleine botjes in het middenoor.

Blootstelling aan hard geluid: Blootstelling aan hard geluid (door werk, vrijetijdsbesteding of andere luide omgevingen) kan de haarcellen in het slakkenhuis beschadigen, wat kan leiden tot gehoorverlies.

Ophoping van oorsmeer: Als er zich ophoping van oorsmeer in de gehoorgang voordoet, kan het geluid het trommelvlies niet bereiken en gehoorverlies veroorzaken.

Otitis media: Dit is een oor en is een veel voorkomende oorzaak van gehoorverlies bij kinderen. Het kan ook voorkomen bij volwassenen, vooral als de buis van Eustachius (die het vocht uit het middenoor afvoert) verstopt is.

Er zijn een aantal andere minder vaak voorkomende oorzaken van gehoorverlies, zoals de ziekte van Menière, auto-immuunziekte van het binnenoor en akoestisch neuroma. Als u zich zorgen maakt over uw gehoor, kunt u het beste naar een arts of audioloog gaan voor een gehoortest. Dit zal helpen om de oorzaak van uw gehoorverlies vast te stellen en de beste behandeling te bepalen. Bent u slech ter been of minder mobiel om andere redenen? Geen zorgen, we introduceren de audicien aan huis.

Een audicien bij u thuis laten komen heeft vele voordelen. 

Allereerst kan het handiger voor u zijn. U hoeft geen tijd uit uw drukke agenda te halen om naar een afspraak te reizen. Ten tweede kan het comfortabeler voor u zijn. U bent in uw eigen omgeving en hoeft zich geen zorgen te maken dat u op een vreemde plaats bent. Ten derde kan de audioloog een beter beeld krijgen van uw thuisomgeving en hoe die uw gehoor beïnvloedt. Dit is belangrijk omdat het hem kan helpen aanbevelingen te doen over hoe u uw gehoor in het dagelijks leven kunt verbeteren. Als u een audioloog bij u thuis laat komen, kunt u gemakkelijker vragen stellen en de informatie krijgen die u nodig hebt. U zult zich niet opgejaagd of onder druk gezet voelen en de tijd kunnen nemen om te begrijpen wat ze zeggen. Een uitkomst, al zeggen we zelf!