Hoe je blessures tijdens het hardlopen kunt voorkomen

Hardlopen is een effectieve en populaire manier om in vorm te blijven, maar het is niet zonder risico's. Veel hardlopers ondervinden blessures tijdens hun trainingen, wat hun progressie en plezier kan belemmeren. Gelukkig zijn er enkele stappen die je kunt nemen om blessures te voorkomen. Hieronder vind je enkele tips om te voorkomen dat je geblesseerd raakt tijdens het hardlopen. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van adidas ADIZERO BOSTON 11 hardloopschoenen, je hebt door het dragen van de schoenen een goede demping en je kans op blessures zal afnemen.

Goede uitrusting

Een goede uitrusting is de basis voor blessurepreventie. Investeer in een paar goede loopschoenen die aan jouw specifieke behoeften voldoen. Zorg ervoor dat je schoenen comfortabel zijn en dat je voeten niet zweten. Ook moet de schoenen voldoende demping bieden voor jouw lichaamsgewicht en loopstijl. Hoe meer demping, hoe beter het schokken van de grond wordt opgevangen en hoe minder druk er op je gewrichten komt te staan. Bedenk welk type hardlopen je gaat doen. Of je nu op asfalt, grind of bospaden loopt, zorg ervoor dat de schoenen geschikt zijn voor de ondergrond en de omstandigheden waarin je loopt. Draag daarnaast nog geschikte kleding, zoals shirts met ademende stoffen en eventueel compressiekousen, die comfortabel zijn en je lichaam steun bieden. Zo beschik je over een goede uitrusting en zal je ook minder snel blessures oplopen.

Warm-up en cool-down

Een goede warm-up en cool-down zijn belangrijk om blessures te voorkomen. Begin elke training met een korte warm-up om je spieren en gewrichten op te warmen. Dit kan bestaan uit het uitvoeren van lichte oefeningen, zoals wandelen, kniebuigen en heupcirkels. Na afloop van de training, kun je een cool-down doen door een aantal minuten te wandelen en daarna enkele rek- en strekoefeningen te doen om je spieren te ontspannen. Denk aan je lichaam, overtrainen is namelijk een veelvoorkomende oorzaak van blessures bij hardlopers. Zorg ervoor dat je regelmatig traint, zodat je lichaam de tijd heeft om te herstellen tussen de trainingen en je dus niet direct elke dag gaat. Voeg ook regelmatig rustdagen in en plan periodiek een pauze in om te voorkomen dat je geblesseerd raakt.

Progressieve opbouw

Een progressieve opbouw is cruciaal om blessures te voorkomen. Voeg geleidelijk afstand, snelheid en intensiteit toe aan je trainingen en bouw deze op over een periode van weken of maanden. Dit geeft je lichaam de tijd om zich aan de nieuwe eisen aan te passen en te wennen aan het hardlopen. Denk aan intervaltrainingen waarin je periodes sprint en wandelt bijvoorbeeld. Hierdoor bouw je conditie op!